Aksels favorittpodcaster

Her er lista over mine favorittpodcaster, eller podkaster som jeg forstår vi kaller det på norsk.

Jeg forstår ikke hvordan jeg greide meg uten podcast og lydbøker i så mange år! Det er så mye tid man bruker på å bevege seg fra sted til sted, uavhengig av om man sykler, går eller kjører. Det er så mye dødtid man bruker på å vaske gulv, rydde hjem og henge opp klær.

Med podcast og lydbøker kan du fylle den dødtiden med input som du både blir underholdt av og blir smartere av. Det er så jævlig bra!

Hva er podcast og hvordan podcaster jeg?

Podcast er egentlig ikke noe mer enn et radioprogram, som du kan abonnere på, og som da kommer rett til telefonen din. Hvis du er interessert i mer info om podkast har norsk wikipedia en oversiktlig artikkel.

IMG_0418Det er veldig enkelt å sette opp. Last ned “podcast”-appen ved å søke på «podcast» i App store. Det finnes flere av dem. Om du er litt fin på det kan du laste ned Overcast. Den er gratis å laste ned, men skal du ha tilgang på alle funksjonaliteter må du betale 49 kroner. Det er verdt det.

Med Overcast kan du høre på podcaster opp til 2,5 x vanlig hastighet. Apples egen kan kun gå til 2 x hastighet. Den fjerner også unødvendige pauser for deg og kan fremheve stemmer. Om du, som meg, er opptatt av å få med deg mest mulig på kortest mulig tid, er det applikasjonen for deg. (Takk for tipset, mutter.) Les mer om Overcast i denne artikkelen.

Med Overcast eller andre podcast-klienter kan du abonnere på episoder til dine favorittpodcaster, du kan sørge for at den automatisk laster ned nye episoder og sletter gamle.

Podcast-lista

Jeg var litt usikker på hvordan jeg best skulle presentere mine favorittpodcaster. Jeg endte med å kategorisere etter fag. I tillegg skal rekkefølgen si noe om min skjønnsmessige vurdering av dem, hvor de første er best. Fagkategoriseringen rotet imidlertid til dette noe, så enkelte feil kommer. Blant annet kommer en av de aller beste podcastene, Invisibilia, nesten helt nederst. Det får så være!

Økonomi

1. NPR Planet Money er den absolutt mest interessante podcasten jeg hører på. De lager tjue minutters episoder om alt mulig rart som foregår i økonomien, og det er aldri kjedelig. Her får du både faglig input, mens du underholdes. Kan det bli bedre?

2. Freakonomics Radio er nesten like bra som Planet Money. Den produseres av Stephen J. Dubner i samarbeid med økonomiprofessor Steven D. Levitt, forfatterne av bøkene Freakonomics, Superfreakonomics og Think Like a Freak (som også anbefales på det varmeste). Også denne handler om økonomi, og hvordan økonomiske briller kan hjelpe oss å forstå verden rundt oss.

3. EconTalk er for de spesielt interesserte. Russ Roberts er økonomiprofessor av det liberalistiske slaget. Hans største idol er det østerriske multigeniet F.A. Hayek og siterer ham ukentlig: «The curious task of economics is to demonstrate to men how little they really know about what they imagine they can design.»

Til tross for hans politiske og faglige slagsider er EconTalkCDcoverpodcasten genial. Her får en svært intelligent økonomiprofessor i samtale med de beste innen økonomi og andre disipliner i en hel time. Det meste jeg har lært om økonomi har jeg lært herifra.

Bare sjekk ut episodene hvor han intervjuer Daron Acemoglu om Piketty, Nina Munk om Jeffrey Sachs og episoden hvor rollene er snudd Michael Munger intervjuer Roberts om Adam Smith. Blar du deg litt tilbake i arkivet kan du finne intervjuer med nå avdøde storheter som Ronald Coase og Milton Friedman.

Vitenskap og gode historier

Tre andre veldig gode radioproduksjoner er This American Life, Radiolab og TED Radio Hour.

4. This American Life er ledet av sjarmerende Ira Glass med den karakteristiske stemmen og er en av de mest populære podcastene i USA – med god grunn. Min subjektive vurdering er imidlertid at det blir litt mye prat og litt lite fag. Men det er en smaksdom mer enn noe annet.

5. Radiolab er i samme sjangeren. Som de selv skriver: Hver episode er en etterforsking. De lar seg informere av forskning, ideer, inntrykk, u name it, og gir spennende vinklinger på nye og gamle tema. Dette var lenge en av mine favorittpodcaster, og vil mest sannsynlig ble en av dine.

6. TED Radio Hour er akkurat det det høres ut som. Hver episode tar for seg flere TED talks om ett tema, intervjuer foredragsholderne og spiller klipp fra foredragene de har holdt “on the TED stage”. Som TED-foredragene selv er TED Radio Hour hypnotiserende fascinerende.

Filosofi og etikk

7. Philosophy Bites og 8. Social Science Bites. David Edmonds og Nigel Warburton skal ha mye av æren for å formidle filosofi til folket. Bare sjekk ut disse fantastiske animasjonene av noen av de mest sentrale ideene innen filosofien.

I Philosophy Bites og Social Science Bites (den første er mye bedre enn den andre) intervjuer de filosofer om de ting de er eksperter på. Du blir overrasket over mye du kan lære på 15 minutter. Bare sjekk ut intervjuene med Peter Singer.

9. I en periode lagde de samme gutta også en Bio-Ethics Bites i samarbeid med University of Oxford. Fantastisk!

10. Philosopher’s Arms er en av mange knallgode BBC Radio 4-programmer. Matthew Sweet er en morsom intellektuell brite som underholder (i det som høres ut som en pub). Her blir gjestene invitert til å diskutere filosofiske problemstillinger med inviterte fagfilosofer. Lekkert levert og tankevekkende innhold.

11. Minerva Podcast er bra for de som er opptatt av filosofi, men episodene er av varierende kvalitet (vurderingen kan ha vært påvirket av min varierende interesse for temaene. Men du må sjekke ut episoden om vegetarianisme med Peter Singer og Jeff MacMahan. Dritbra!

12. Av norske podcasts synes jeg absolutt Verdibørsen er det mest spennende, spesielt nå som de har fått et særdeles godt filosfipanel med Ole Martin Moen, Espen Gamlund og Kaja Melsom.

13. Før synes jeg Det filosofiska rummet på svenske P1 var bra, men her har jeg gått litt lei. Men du må sjekke ut episoden om fronesis i velferden.

Debatt og analyse

14. Intelligence Squared U.S. Debates er “Oxford-style debating on American shores”. Dyktige debattanter som enten er for eller mot en påstand i en aktuell debatt. Svært gode debattantaer ledet av en lynrask og streng debattleder om spennende temaer. Dette konseptet må komme til Norge.

15. BBC Analysis, et dypdykk i relevante problemstillinger for å forstå den sosiale verden vi lever i.

16. Thinking Allowed, Laurie Taylor er en herlig sosiolog som tar for seg forskning primært fra hans fagfelt underholdende levert. Siste episode handlet om fri vilje og med var den bokaktuelle filosofen Julian Baggini.

17. More or Less: Behind the Stats tar for seg ulike faktapåstander som har florert i nyhetsbildet og vurder holdbarheten i dem. Super myteknusing.

Psykologi og rasjonalisme

18. NPR Invisibilia er en podcast om psykologi og er kanskje den beste podcasten som produseres. Fantastiske historier og dyp innsikt lekkert presentert. Er du mer opptatt av psykologi enn økonomi, så bør denne være topp prioritet.

19. En spennende, men ikke like gjennomarbeida podcast, er BBC Radio 4s All in the Mind. Britene er litt mer rett på sak enn amerikanerne.

20. For nerdene kan det også være verdt å sjekke ut Rationally Speaking med Massio Pigliucci og Julia Galef. Vanvittig smarte folk som diskutere alt i skjæringsfeltet filosofi og vitenskap.

21. Psykologilunsj med Tommy Mangerud, Jonas Vaag og Jan-Ole Hesselberg er til tider interessant, men formen er litt uproff sammenliknet med de andre podcastene jeg nevner her.

22. Saksynt, podcasten til Gunnar Tjomlid, har jeg bare så vidt hørt på, men også den virker lovende for å være et lavkostnadsprosjekt.

23. Ellers har jeg en viss forkjærlighet for podcasten til Andreas Slørdahl og Emmy Netka No Spoilers, en podcast som tar for seg film og tv – et tema jeg kan ytterst lite om.

Det er også mange universiteter og andre akademiske institusjoner som legger ut forelesninger og foredrag som podcasts, men det får være tema for en annen post.

Har du forslag til noen gode podcasts jeg eller andre bør sjekke ut, ikke nøl med å tipse! Jeg har flere ledige stunder som trenger påfyll.

Advertisement

12 thoughts on “Aksels favorittpodcaster

 1. Her var flere av mine favoritter, og mange nye å sjekke ut – takk!

  Jeg vil i tillegg anbefale:
  1. New Books in … History/Politics/Sports/etc. Intervjuer med forfattere av nye bøker. Intervjuerne er veldig variable, men stort sett ok.
  2. Documentaries – BBC World Service.
  3. More or Less: Behind the Stats. Med pop-økonomiforfatter Tim Harford.
  4. The Bugle. Sist, men ikke minst. Moropodkast med John Oliver og Any Zaltzman.

  Men det går mest i lydbøker, livet mitt forandret seg da jeg oppdaget lydbøker og moderne hodetelefoner. Skriv gjerne om det hvis du har noen gode lydboktips også.

  1. Takk for gode tips, Øystein! More or Less hører jeg faktisk på allerede. Jævlig bra. Tim Harford er et geni!

   Jeg får skrive en oversikt over både bøker og lydbøker ved en senere anledning. Men inntil da: Pinkers Better Angels of Our Nature, Haidts Righteous Mind og ikke minst Franks Darwin Economy er gode steder å starte.

   Jeg tar gjerne imot tips fra deg og!

   1. Jeg skriver månedlig korte notiser på blogen min om de bøkene jeg klarer å komme meg gjennom, det er stort sett lydbøker. Noen jeg har topprata er Diamond The world until yesterday, Clinton My life, Venkatesh Gang leader for a day, Beschloss Reaching for Glory Lyndon Johnson’s secret white house tapes 1964-65, Watts Everything is obvious, Griffin Black like me, Turse Kill anything that moves, Sedaris Naken, Gleick The information, Johnson Everything bad is good for you, Naam Nexus, Gawande Complications og Being mortal, Montefiore Stalin, Chandrasekaran Imperial life in the emerald city, Balko Rise of the warrior cop, Krabbé The rider, men det er veldig mange gode og godt utvalg hos Audible – sjekk det ut hvis du ikke har gjort det før.

 2. Takk for forslag. Jeg abonnerer allerede på halvparten av de du nevner, så da sjekker jeg gjerne ut resten også!
  Noen få til du ikke har nevnt:
  -Slate’s Political Gabfest – analyse av aktuelle hendelser i amerikansk politikk. Høyresiden ville nok gjallet “Damn liberal media!” etter kommentatorene i panelet, men så er vel resten av verden liberalere sammenliknet med amerikansk høyreside, så det er en innfallsvinkel som funker for meg.
  -Nature Podcast fra Nature publishing group, et must for naturfagsnerder.
  -The Infinite Monkey Cage fra BBC, engelskmenn som tuller rundt vitenskap
  -Forum – A World of Ideas, BBC, panelprogram om varierende emner inner psykologi, samfunn og vitenskap, og deres krysningsflater. Det er ofte tre gjester med vidt forskjellig bagrunn som nærmerer seg et emne fra sitt ståsted.
  -Point of Inquiry, varierende emner, kjente gjester, humanistisk og sekulær tilnærming
  -Til slutt, hvis noen liker historie, så har jeg blitt fenglset av Mice Duncans historiefortelling i hans programserier The History of Rome og Revolutions. Den siste har tre deler, og tar for seg både den engelske borgerkrigen, den amerikanske- og den franske revolusjon.

 3. Ønsker du å podcaste deg til dannelse og ikke er allergisk for “Oxford English”, så klikk deg igjennom “In Our Time” med Melvyn Bragg.

 4. “Det er så mye tid man bruker på å bevege seg fra sted til sted, uavhengig av om man sykler, går eller kjører. Det er så mye dødtid man bruker på å vaske gulv, rydde hjem og henge opp klær.”
  Åå, du rastløse unge sjel.. 🙂 Ikke glem at det er viktig å la tankene hvile en gang i blant. Det er faktisk den eneste måten å la tanke og sjel modnes på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s