Anmeldelse: Kokainen og mafiaen er kapitalismens glidemiddel

Roberto Saviano tar oss med inn i narkotikakartellenes nådeløse verden.

Bokanmeldelse i Dagbladet 3. mars 2014 av «ZeroZeroZero: Hvordan kokainet styrer verden», av Roberto Saviano, Aschehoug 2014 (Pål Aasen).

Hva er det som forener den italianske, mexikanske, colombianske og russiske mafiaen? Hva er det som smører verdensøkonomien og holder liv i bankene?

Spør du Roberto Saviano, er det kokainen, narkotikumet som den nigerianske mafiaen kaller «den hvite oljen».

Gjør deg bedre

I motsetning til cannabis som gjør deg sløv og gir deg røde øyne, eller heroin som gir deg en euforisk følelse, men som gjør deg til slave av produktet, er kokain rusmidlet som gjør deg bedre.

Kokain gjør deg mer konsentrert, mer effektiv, du trenger verken sove eller spise. Og ikke bare det, du knuller bedre.

Saviano ble verdenskjent med utgivelsen av boka «Gomorra» i 2006 (på norsk i 2008), hvor han fulgte mafiaen i Napoli. Siden boka kom ut har han levd med konstant politibeskyttelse for at ikke mafiaen skal ta livet av ham.

«ZeroZeroZero» er den uredde oppfølgeren.

Vi Menn-leseren

Boka er en enhet, men kan tilfredsstille to kundegrupper. Den ene er Vi Menn-leseren som fascineres av pengene og kriminaliteten.

Saviano følger kokainen fra de innerste kriker i Amazonas til u-båtene som frakter tonnevis med kokain til USAs sørlige kyst, og videre til Afrikas svake stater og den nådeløse russiske mafiaen.

I bokas første halvdel, hvor Saviano kartlegger narkotikakartellene, blir vi kjent med en overveldende mengde skurker. Et imponerende arbeid, men det egner seg best for de spesielt interesserte nerdene.

Det blir imidlertid spritet opp av grusomme, men fengslende historier om bestialske mord og voldtekter. Vi møter undercover agents, leiesoldater som uten å nøle dreper sin egen familie og mafia som massakrerer hele landsbyer for å så frykt.

Det er når vi blir tatt med inn i massemordernes hoder på leting etter forståelse, at Saviano er på sitt beste.

Kapitalismekritikeren

Det er i all hovedsak produksjonen og salget av kokainen vi blir kjent med. Likevel er det på etterspørselssiden Saviano avslører bokas andre målgruppe, nemlig kapitalismekritikeren.

De konkrete mafialedere vi blir grundig kjent med er nemlig bare glasuren på kaka.

Så lenge folk etterspør kokainens virkning, vil det alltids være noen som går over stokk og stein for å tilby det. Etterspørselen etter kokain er et produkt av vårt postmoderne samfunn: «Jo raskere verden beveger seg, desto mer kokain vil det finnes.»

Den svarte olja er maskinens drivstoff, den hvite olja er menneskets.

For det andre evner ikke kapitalismen lenger å produsere nok verdier til å holde økonomien i gang. Når finanskrisen slo inn, sto bankene uten penger. Kokainen er løsningen: Den «er det universale svaret på alle likviditetsbehov».

Kokainen er altså både løsningen på, og resultatet av, kapitalismen. Det samme er mafiaen. Det er i den økonomiske krisens etterdønninger at mafiaen og narkotikaen kommer inn.

Kapitalismens Eichmanner

Saviano er god når han viser hvordan narkokapitalismen innfiltrerer og er avhengig av den lovlige kapitalismen, med bankene som det smørende medium. Her kan mafiaen hvitvaske narkopengene. Det er en «ondskapens banalitet» som preger bankverden, skriver Saviano og låner begrepet den jødiske filosofen Hannah Arendts brukte til å beskrive nazisten Adolf Eichmann.

Det er ikke den enkelte banbyråkrat som har skylden. Det er systemet som er problemet. Bankenes ansatte er kapitalismens Eichmanner.

Til tross for dens viktighet blir kapitalismekritikken dessverre for lett. Den får ingen systematisk gjennomgang og alt for mange ganger må vi ta Saviano på ordet, framfor at han overbeviser oss med fakta, slik han så overbevisende gjør i kartleggingen av mafiaen. Påstandene er store, og krever tilsvarende bevis. Det forsøker ikke en gang Saviano å gi oss.

Legaliser narkotika

Det er imidlertid mer enn nok å glede seg over i Savianos thriller av en bok. Både de konkrete fortellingene og systemperspektivet gir en øyeåpner om et tema som for de aller fleste er virkelighetsfjernt. «ZeroZeroZero» er en effektiv medisin.

Det er ingen tvil om at kokainen flyter i Oslos gater, og at inntektene fra den fyller våre banker.

Han viser også på overbevisende måte hvordan myndighetenes forsøk på å bekjempe narkotika er fånyttes. «Krigen mot narkotika» har økt volden, uten at narkotikaforbruket reduseres. Løsningen Saviano hinter til, er ironisk: «det eneste svaret kan vise seg å være full legalisering av narkotika.»

Kapitalismen har vunnet så fullstendig at den eneste måten å få bukt med dens negative virkninger, er at den i det minste får ta lovlige former.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s